• Sada Just Tattoo Of Us #106
  • Sledeće 22.00H 3 From 1
  • Kasnije 22.10H Party Zone
50 Cent
Artisti

50 Cent

Izvor slike: Getty Images
Curtis James Jackson III (South Jamaica, Queens, New York, SAD, 6. juli 1976.), poznatiji kao 50 Cent , jedan je od najpoznatijih i najprodavanijih američkih repera, i osnivač i član grupe G-Unit.

Pravim imenom Curtis James Jackson III, rođen je u južnom delu njujorškog kvarta Queens. Odrasao je bez oca, a majka mu je ubijena kada je imao sedam godina. Od tada je živeo sa bakom i dedom. Životni san mu je bio da se bavi boksom, ali od dvanaeste godine počinje da diluje kokain. Prvi put je uhvaćen s petnaest godina kada je policija kod njega našla vatreno oružje i drogu. U junu 1994. je ponovno uhapšen zbog posjedovanja heroina, kokaina i oružja. Bio je osuđen na devet godina zatvorske kazne, ali je odradio 6 mesci. Ime "50 Cent" uzeo je od Kelvin Martina, brooklynskog pljačkaša iz 80-tih.

50 Cent je krajem 1990-tih prvi puta bio na korak od slave. Rap produkcijski tim Trackmasters sa etikete Sony/Columbia Records su 1999. počeli saradnju s 50 Centom. Mlad i uglavnom nepoznat rapper iz Queensa snimio je pesmu "How to Rob". U toj pesmi 50 Cent je detaljno odrepovao pljačku slavnih rappera Master P i Timbalanda. Pesma je postala hit, a Trackmastersi i 50 Cent krenuli su na snimanje njegovog debi albuma "Power of the Dollar" za etiketu Columbia. Osim tog albuma snimili su i singl "Thug Love" s Destiny's Child.

Ubrzo nakon toga, nesrećan splet okolnosti onemogućio je njegov proboj na sceni: bootleg izdanje albuma izazvalo je nevolje s etiketom Columbia. Zatim je 24. maja 2000. 50 Cent je upucan ispred bakine kuće u šaku, ruku, obe noge, kuk, grudi i levi obraz, zbog pjesme "Ghetto Qu ran".. Columbia je već objavila singl "Thug Love", ali je album Power of the Dollar povukla s tržišta i raskinula ugovor sa 50 Cent. Sledećih nekoliko godina 50 Cent je snimio desetak underground snimaka sa producentom Sha Money XL. Ti su snimci brzo počeli da kruže New Yorkom na kompilacijama koje su se prodavale na crnom tržištu CD-a. 50 Cent je izazvao priličnu pažnju svojim snimkama, a glasine su postale toliko jake da je došlo do rata između velikih izdavača kao što su J, Universal i Jive. Uskočio je Eminem koji je ponudio 50 Centu milion dolara da potpiše ugovor za njegovu etiketu.

Ubrzo nakon potpisivanja ugovora 50 Cent je ušao u studio s Eminemom i Dreom kako bi snimio pesme za predstojeće izdanje. "Get Rich or Die Tryin'" objavljen je početkom 2003. i nošen uspehom singla "In da Club" ubrzo postao platinasta senzacija sa milion prodanih primeraka u svega nedelju dana. To je bio do danas njegov najuspješniji album koji je prodan u 12 miliona primeraka širom sveta, od toga 8 miliona samo u SAD. Mediji su spremno prihvatili novu rap zvezdu i kao i njegovu sumljivu prošlost, a 50 Cent je nastavio sa aktivnostima, želeći da do kraja iskoristiti svojih pet minuta.

2003. mu je Interscope dodelio posebnu etiketu "G-Unit Records", na nju je potpisao članove G-Unita: Lloyd Banks, Young Buck i Tony Yayo. Objavio je album svoje grupe G-Unit krajem iste godine, a uskoro potom počeo i sa prodajom sopstvene modne marke.

Tokom 2004. pomogao je u pokretanju karijere The Game-u, kratkotrajnom članu G-Unita. Drugi samostalni album, The Massacre pojavio se na tržištu početkom marta 2005. Rekordno je prodao 1.14 miliona primeraka za samo 4 dana. Ostao je na poziciji #1 na "Billboard 200" šest nedelja. Postao je prvi solo izvođač na svetu s tri pjesme na "Billboard top five", "Candy Shop", "Disco Inferno" i "How We Do". U svetu je dosad prodao 11 miliona primeraka.

U septembru 2007. je u prodaju pušten treći album "Curtis", koji je inspiriran njegovim delima prije Get Rich or Die Tryin. Album se u prvoj nedelji prodao u 691, 000 primeraka. Najveća konkurencija Curtisu je bio Kanye West-ov album zvan "Graduation". Curtis je samo u SAD prodao preko 3 miliona primjeraka, i preko 5 miliona primeraka u celom svetu.

7, novembra 2006. 50 cent je održao koncert u Beogradskoj Areni. Zanimljivo je da je ovaj koncert bio prvi u tom novom prostoru.

Izvor: Wikipedija

Vezano

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: