• Sada Just Tattoo Of Us #106
  • Sledeće 22.00H 3 From 1
  • Kasnije 22.10H Party Zone
Artisti

Aleksandra Kovač

Aleksandra Kovač (rođena 1972. godine u Beogradu, Srbija, Jugoslavija) je pevačica, kompozitor, tekstopisac, aranžer i producent.

Aleksandra je ćerka kompozitora Kornelija i tekstopisca Spomenke Kovač. Muzikom je počela da se bavi kao petnaestogodišnjakinja, kada je sa svojom mlađom sestrom Kristinom osnovala sastav K2. Sestre su svoju muziku izvodile nastupajući kao predgrupa širom Velike Britanije, a najčešće u londonskim klubovima. Aleksandra je u to vreme tek počinjala da svira klavir i komponuje.

U periodu 1990–1995. sestre Kovač su imale ugovor sa producentskom firmom Mismenadžment, i radile su sa poznatim britanskim producentima i kompozitorima. Po isteku ugovora vratile su se u Beograd i objavile prvi album pod nazivom K2, koji je prodat u 70.000 primeraka. Sledeće, 1996. godine objavile su i drugi album Malo soula. Duet je zatim boravio u Španiji gde su izdale album za EMI. Grupa je prestala sa radom 1998. godine.

Pošto je odlučila da nastavi sa radom, Aleksandra je, sa Romanom Goršekom, nekadašnjim članom rok sastava "Plejboj", iste godine osnovala producentski tim. Pisala je pesme brojnim hrvatskim i bošnjačkim izvođačima (Nina Badrić, Ivana Kindl, Žak Houdek, Din, Severina, Goran Karan, Boris Novković, Vesna Pisarović, Sandi Cenov). 2001. je sa Goršekom izdala maksi singl You & Me u fanki i soul stilu.

Svoj prvi samostalni album, Med i mleko, objavila je 2006. godine. Iste godine je dobila regionalnu evropsku muzičku nagradu MTV EMA za "Best Adria Act".

Komponovala je muziku za više pozorišnih predstava ["Kapetan Džon Piplfoks" (Radović), "Goli kralj" (Buha), "Aždaja i carev sin" (Pinokio), "Dva carstva" (Bajka, Niš)], za reklame i televizijske emisije. Zajedno sa Romanom Goršekom radila je i muziku za televizijsku seriju "Lisice", kao i za mnoge reklame (Telekom, Grete, Banini).

Na pozorišnom festivalu "Joakim Vujić" Kovač i Goršek su dobili nagradu za najbolju muziku, za svoj rad na predstavi "Bura", reditelja Juga Radivojevića.

Aleksandra je, zajedno sa mlađom sestrom Kristinom, pevala prateće vokale Bebi Dol, predstavnici SFR Jugoslavije na Pesmi Evrovizije 1991. u Rimu.

Član je Hrvatskog društva skladatelja, HUZIP-a u Hrvatskoj i STIM-a u Švedskoj.

Albumi

  • K2, 1995, Komuna
  • Malo soula, 1996, Komuna
  • U mojoj sobi, 2009 

Samostalna izdanja

  • Med i mleko, 2006, Komuna

Singlovi

  • For better or worse (2001)
  • Ti (2006)
  • C'mon boy (2006)
  • Nemoj ovako (2007)

 

izvor: sr.wikipedia.org

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Serbia License.

Vezano

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: