• Sada Music Non Stop
  • Sledeće 06.10H Morning Mix
  • Kasnije 07.10H 10 Biggest Tracks Right Now
  • Još kasnije 08.10H 3 From 1
Alicia Keys
Artisti

Alicia Keys

Izvor slike: Getty Images
Alicia Keys je rođena 25. januara 1981. godine u Harlemu kao Alicia J. Augello-Cook.Ova američka R&B i soul pevačica, pijanistkinja i glumica je do sada prodala oko 28 miliona kopija svojih album. Dobitnica je 9 Grammy nagrada i 11 nagrada Billboard-a. Sa sedam godina je počela da svira klavir, a sa 14 je već komponovala svoje prve pesme.

Alicia je završila je srednju umetničku školu i upisala se na prestižni univerzitet Columbia, i u to vreme već je imala  ugovor s diskografskom kućom Columbia Records. Neko vreme je pokušavala da uskladi obaveze, ali je uskoro napustila fakultet kako bi se posvetila muzičkoj karijeri. Za menadžera je izabrala Clivea Davisa, koji joj je pomogao da se odluči za umetničko prezime Keys. S njim je prešla u diskografsku kuću J Records i snimila pesme "Rock wit U" i "Rear View Mirror", koje su se našle na soundtracima filmova ‘Shaft’ (2000.) i ‘Dr. Dolittle 2’ (2001.).

Prvi album ‘Songs in A Minor’ objavila je 2001. i s njim debitovala na prvom mestu Billboard liste. Album je prodat u 12 miliona primeraka širom sveta, a doneo joj je i pet Grammy nagrada, među kojima i nagradu za Pesmu godine - pesma "Fallin'", koja je provela šest nedelja na vrhu Billboard liste singlova. Drugi vrlo uspešan singl sa tog albuma bio je "A Woman's Worth".

Drugi album, ‘The Diary of Alicia Keys’, objavila je 2003. i opet debitovala na prvom mestu Billboard liste. Ukupno je prodato osam miliona primeraka tog albuma. Od singlova treba izdvojiti "You Don't Know My Name",  "If I Ain't Got You", "Diary" i "Karma". Za pesmu "If I Ain't Got You" je 2004. osvojila MTV Video Music Award za Najbolji R&B spot, a s Lenny Kravitz-om i Stevie Wonder-om je na dodeli otpevala "Higher Ground".

Sledeće godine je opet odnela MTV VMA nagradu za Najbolji R&B spot, ovaj put sa spotom za pesmu "Karmom". Iste godine na dodeli Grammy nagrada sa Jamie Foxx-om i Quincy Jones-om izvela je pesmu Ray Charles-a "Georgia on My Mind", i osvojila četiri nagrade.

U avgustu 2005. je bila gost MTV Unplugged-a, a taj je nasrup objavljen na CD-u i DVD-u u oktobru iste godine. Kao i ranije i taj je album debitovao na prvom mestu Billboard-ove liste albuma.  

Svoj glumački debi Alicia je imala 2007. u krimi filmu ‘Smokin' Aces’, u kojem zajedno s Ben Affleck-om i Andy Garcí-om glumi plaćene ubice. Iste godine je glumila i u filmu ‘The Nanny Diaries’, uz Scarlett Johansson i Chris Evans-a.

Treći album ‘As I Am’ objavila je krajem 2007, i njime opet ponavlja predhodne uspehe i debituje na prvom mestu Billboard liste. Najveći hit je bio prvi singl "No One", a treba još izdvojiti "Like You'll Never See Me Again", "Teenage Love Affair" i "Superwoman". Album je prodan u gotovo šest miliona primeraka. Iduće je godine za ovaj album osvojila još tri Grammy-ja.

Zajedno s Jackom Whiteom iz The White Stripesa snimila je pesmu za film ‘Quantum of Solace’, kod nas preveden kao ‘Zrno utehe’, prvi duet u istoriji ciklusa o James Bond-u. Alicia je 2008. glumila u filmu ‘Tajni život pčela’, uz Jennifer Hudson i Queen Latifah-u.

Ona i njen menadžer Jeff Robinson potpisali su ugovor s Disney-em, za rad na muzici za animirane i igrane filmove. U maju 2008. zvanično je objavila da je u vezi s producentom Swizz Beatz-om, a ubrzo posle toga su se i verili.

Svoj četvrti studijski album, ‘The Element of Freedom’ Alicia je objavila u decembru 2009. Debitovala je, po prvi put u svojoj karijeri, na drugom mestu Billboard liste. Prvi singl s tog albuma je "Doesn't Mean Anything".

Alicia Keys je kontra-alt i ima raspon glasa od tri oktave. U karijeri je osvojila brojne nagarde i do sada ukupno prodala više od 30 miliona albuma.

Izvor: Wikipedia

Vezano

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: