• Sada Just Tattoo Of Us #106
  • Sledeće 22.00H 3 From 1
  • Kasnije 22.10H Party Zone
Amy Winehouse
Artisti

Amy Winehouse

Izvor slike: Getty Images
Amy Jade Winehouse (14. septembar 1983. - 23. jul 2011.) je poznata po zanimljivoj mešavini muzičkih žanrova: R&B, soul, jazz, rock & roll i ska. Amy je ipak najpoznatija po svom osećajnom, snažnom i jedinstvenom glasu.

Debitantski album ‘Frank’ iz 2003. je doživeo komercijalni uspeh i pokupio pozitivne kritike u Britaniji i i osvojio brojne nagrade.Na albumu se nalaze dve obrade, a sve je ostale pesme je napisla Amy, uz koautore.

Sledeći album ‘Back to Black’ iz 2006. omogućio je Amy Winehouse status velike zvezde, osvojivši 5 Grammy nagrada, među kojima i one za Najbolji album i najbolju pesmu. Time je  izjednačila rekord broja osvojenih Grammy-a za neku pevačicu i postala najuspešnija Britanka u istoriji ove nagrade.

Prvi sungl sa tog albuma, koji je velikim delom autobiografski, bio je 'Rehab', a sledili su ga 'You Know I'm No Good', 'Back to Black', 'Tears Dry on Their Own' i 'Love Is a Losing Game'. 'Back to Black' bio je sedmi najprodavaniji album 2008. godine u svetu.

Amy je za taj album bila nominovana i za tri MTV Video Music Awardsa i četiri evropske MTV nagrade.

Winehouse se smatra odgovornim za rast popularnosti pevačica i soul muzike. Neke od danas najpopularnijih mladih pevačica poput Duffy, Lady Gaga, Lilly Allen, Pixie Lott i La Roux upravo nju navode kao veliku inspiraciju.

Osim zbog svoje muzike veliku pažnju medija zaokupio je i njen upečatljiv stil oblačenja, koji je inspirirao brojne poznate modne kreatore poput Karla Lagerfelda.

Još više se pisalo o njenim problemima sa drogom i alkohoom i autodestruktivnim ponašanjem. Ona i njen bivši muž Blake Fielder-Civil su od 2007. pa do razvoda sredinom 2009. bili redovna meta britanskih tabloida.

U septembru 2009. Amy je pokrenula vlastitu izdavačku kuću Lioness Records, a prvi izvođač s kojim je potpisala ugovor je njeno 13-godišnje kumče Dionne Bromfield.

Povratničku turneju je započela 18. juna 2011. koncertom u Beogradu, koji će publika zapamtiti po nerazgovetnom govoru i nesposobnosti pevačice da nastupa. Posle tog fijaska, Amy je otkazala ostatak turneje, a njena izdavačka kuća je objavila da će dozvoliti pevačici da se oporavi od zdravstvenih problema koje ima, bez pritiska da ide na turneju.

Mesec dana kasnije, Amy je nađena u svom stanu u severnom Londonu bez znakova života. Poput mnogih talentovanih kolega, kao što su Jim Morrisson, Janis Joplin, Jimi Hendrix i Kurt Cobain, Amy Winehouse je izgubila život u 27. godini.

 

Izvor: Wikipedia

Vezano

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: