• Sada Music Non Stop
  • Sledeće 06.10H Morning Mix
  • Kasnije 07.10H 10 Biggest Tracks Right Now
  • Još kasnije 08.10H 3 From 1
Artisti

Arcade Fire

Arcade Fire je indi bend iz Montreala, koji predvodi bračni par - Win Butler i Régine Chassagne.

Bend je osnovan 2003. kada je Win primetio Regine, koja je pevala jazz standarde na izložbi u Montrealu. Bendu su se priključili Richard Parry, Tim Kingsbury i Winov brat William. Pored gitare, bubnjeva i basa, članovi grupe sviraju klavir, violinu, violu, čelo, ksilofon, glokenšpil, harmoniku, mandolinu i harpu. Bend nosi sve instrumente na turneju i tokom nastupa sviraju po više instrumenata.

Potencijal koji je bend pokazao na svojim koncertima im je pomogao da dođu do ugovora sa nezavisnom etiketom Merge Records tokom prve godine svog postojanja. Prvi album "Funeral", Arcade Fire su izdali u septembru 2004. u Kanadi, a u februaru 2005. u Britaniji. Uticajni web-magazin Pitchfork je proglasio album "Funeral" za album godine, a kanadsko izdanje časopisa Time je postavilo bend na naslovnu stranu. U septembru 2005., bend se pojavio na televizijskom specijalu "Fashion Rocks" i sa Davidom Bowiejem izveo pesmu "Wake Up".

Posle godinu dana turneje, Arcade Fire su se povukli u jednu crkvu pored Montreala i započeli rad na novom albumu. Ambiciozni drugi album "Neon Bible" se pojavio u martu 2007., a na njemu bend je uključio instrumente kao što su orgulje, angažovao je vojni hor i veliki orkestar. Album je debitovao na drugom mestu liste albuma, a bend je krenuo na turneju tokom koje su odsvirali 120 koncerata tokom samo jedne godine. Kad se turneja završila, početkom 2008. Arcade Fire su se priključili kampanji predsedničkog kandidata Baracka Obame i nastupili na nekoliko mitinga, pre nego što su krenuli da pišu pesme za treći album.

Album "Suburbs" je objavljen u avgustu 2010. i debitovao je na prvom mestu američke liste albuma.U prvoj nedelji prodato je 156.000 primeraka albuma,  a prve kritike su izuzetno pozitivne. Njihov koncert u njujorškoj sali Madison Square Garden je emitovan uživo na mreži YouTube, a prenos je režirao poznati reditelj Terry Gilliam.

Arcade Fire su uz pomoć Googlea objavili interaktivni muzički video, koji je režirao Chris Milk, a koji vam je omogućava da unesete adresu na kojoj ste odrasli ili bilo koju lokaciju koju pokriva servis Google Earth i napraviti od ovog spota lično iskustvo. Spot za pesmu "We Used to Wait" na najbolji način prikazuje mogućnosti programskog jezika HTML5 i Google Chrome brauzera.

Diskografija:

    * Funeral (2004)
    * Neon Bible (2007)
    * The Suburbs (2010)

Izvor: Wikipedia, AllMusic

Vezano

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: