• Sada 10 Biggest Tracks Right Now
  • Sledeće 08.10H 3 From 1
  • Kasnije 08.20H Clickbait #101
  • Još kasnije 08.50H Clickbait #102
Artisti

Basement Jaxx

Britanski haus duo Basement Jaxx koji čine Felix Buxton i Simon Ratcliffe nastao je 1994. u južnom Londonu. Svoj su prvi album “Remedy” izdali 1999, i odmah stekli veliku popularnost.

1999. godine Basement Jaxx izdaje prvi album, Remedy. Na tom albumu se nalazi i singl ‘Red Alert’ koji je bio naslovna numera filma ‘Bend It Like Beckam’ i reklama za Nickelodeon i Coca-Cola. Ostali singlovi sa ovog albuma su bili "Jump N' Shout", "Bingo Bango" and "Rendez Vu", koji je doneo četvrto mesto (najbolji plasman grupe na top listama Velike Britanije, do danas).  Bejsment Džeks je 1999. godine takođe izdao Jaxx Unreleased kompilaciju remiks izdanja.

Drugi album je izdat 2001. pod imenom Rooty sa singlovima ‘Romeo’, ‘Jus 1 Kiss’, ‘Where’s Your Head At?’, ‘Do Your Thing’ i ‘Get Me Off’. ‘Where’s Your Head At’ je postao veliki internacionalni hit 2002. godine, takođe se nalazi na saundtreku filma Tomb Raider i to je verovatno najpoznatija pesma ovog sastava. Video za ovu pesmu nagradio je Mixmag kao najbolji dens video ikada napravljen. XXtra Cutz je izašao odmah posle albuma Rooty, i sadržao je obrade numera sa ovog albuma.

2003. godine izlazi treći album Kish Kash na kom su gostovali Lisa Kekaula (grupa Bellrays), Me'shell Ndegeocello, MC Dizzee Rascal, Totlyn Jackson, JC Chasez, Siouxsie Sioux (grupa Siouxsie & the Banshees), i Phoebe. Pre ovog albuma pesme "Lucky Star", "Good Luck", i "Plug It In" su već bile izdate kao sinlovi. Na albumu se nalazi i pesma ‘Good Luck’ koja 2004. godine postaje ponovo aktuelna kao tema BBC-jeve emisije posvećene fudbalskom prvenstvu Euro 2004 i nalazi se na saundtreku filma Upravo venčani (engl. Just Married), kao i animiranog filma Appleseed. Kish Kash je iste godine nominovan za Grammy awards i osvojio je nagradu za najbolji elektrodens album godine.

2005. godine izlazi kompilacija The Singles sa DVD video kolekcijom, koji sadrži sve singlove sa prethodna tri albuma i neke ranije izdate, kao i dve nove numere ‘Oh My Gosh’ i ‘You Don’t Know Me’, koje su obe izdate i kao singlovi. Video spot za numeru ‘U Don’t Know Me’ prikazuje Kraljicu Elizabetu Drugu kao pijanu, bludnu i nasilnu. Zabranjen je na MTV-u zbog ismevanja. Postoji i specijalno izdanje ovog albuma sa originalnim kompilacijama numera uz bonus disk nazvan Bonus Traxx, na kom su mnoge ranije neobjavljene numere, kao i neki od remiksa postojećih pesama Bejsment Džeksa. Dvojac je otvorio Pyramid binu na Glastonbury Festival-u 2005, kada je Kajli Minog bila prinuđena da odustane, zbog otkrivanja tumora. Svirali su uživo sa bendom koji je radio na albumu.

Četvrti studijski album Crazy Itch Radio izašao je 4. septembra 2006. godine. Na ovom albumu se kao gostujući vokali pojavljuju Martina Sorbara (Dragonette), Lily Allen i Robyn. Posle izdavanja singla "Hey U" u Martu 2007, počinju da rade na svom petom albumu koji je izdat za izdavačku kuću Atlantic Jaxx Recordings. 2006-e Bejsment džeks takođe učestvuje na Robbie Williams-ovov 'Close Encounters' turneji. Pored svojih autorskih radova, grupa se bavi miksovanjem tuđih izdanja. Poznatiji radovi na ovom polju su "4 My People" za Missy "Misdemeanor" Elliott, "Like I Love You" za Justin Timberlake-a i "She Wants to Move" za grupu N*E*R*D. Sophie Ellis-Bextor, kao Garold Marks, su izjavili da bi voleli da sarađuju sa Bejsment Džeksom u budućnosti. Dvojac je zamoljen da napiše muzičko delo koje će biti posvećeno eksponatima Londonskog Tate Modern muzeja. Karel Appel-ov "Hip, Hip, Hoorah!" je poslužio kao inspiracija. Rad nije dostupan u redovnoj prodaji ali može biti preslušan u galeriji ili na njenom oficijelnom sajtu. 2007. godine, njihova numera "Close Your Eyes" je bila deo japanskog crtanog filma "Vexille".

Na proleće 2009-e, Bukston otkriva za BBC radio 1 da je njihov novi album Scars završen i pripremljen za produkciju. Bukston izjavljuje da na numerama gostuju Yoko Ono, Santigold, Lightspeed Champion i Yo! Majesty. Bend je takođe bio zainteresovan da pridobije Grace Jones kao prateći vokal na novom albumu. Album je objavljen u Septembru 2009-e. Prethodio mu je singl "Raindrops" u Junu iste godine.

Izvor: Wikipedia

Vezano

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: