• Sada Clickbait #102
  • Sledeće 09.10H Clickbait #103
  • Kasnije 09.40H Clickbait #104
  • Još kasnije 10.00H Top 10@10
Black Eyed Peas
Artisti

Black Eyed Peas

Izvor slike: Getty Images
Pozitivne, ohrabrujuće poruke i breakdance sastavni su deo muzike sastava Black Eyed Peas iz Kalifornije, tačnije LA-a.

Početkom 90-tih ovi elementi privremeno su pali u drugi plan pred gangsterskim imidžom i nasiljem u pesmama repera sa zapadne obale SAD. Iako dolaze iz istog grada vizija grupe Black Eyed Peas šira je od gradskih ulica na kojima se prodaje droga i čuje pucnjava, tako tipičnih za gangsta stil LA repera.

Članovi ovog društveno osvešćenog benda poznaju se još iz srednje škole, kada will.i.am i apl.de.ap bili deo breakdance sastava Tribal Nation. S vremenom dvojac je počeo više da se bavi muzikom, konkretno hip-hopom, i osnovali su bend Atban Klann. Iz ovog ezoteričnog imena krio se akronimm za A Tribe Beyond a Nation. Diskografska kuća Ruthless Records, vlasnika Easy-E je potpisala je ugovor s njima 1992. godine, iako su mnogi bili iznenađeni njihovim stilom, a naročito entuzijazmom sa kojim ih je Easy E prihvatio – uprkos činjenici da se mirovne poruke Atbana teško moglo uklopiti u njegov gangsta stil. Atban je tako snimio album, ali ga Ruthless Records nikada nije objavio zbog problema s plasiranjem benda koji tako odudara od njihovih nasilnih uzdanica poput N.W.A.

Smrt Easyja-E 1995. godine označila je kraj svih daljnjih kontakata benda s kućom Ruthless. Usprkos ovom lošem iskusvu, will i apl angažuju još jednog plesača/MC-ja - Tabooa, i stvaraju Black Eyed Peas (BEP). BEP počinju sa nastupima u LA i među hip-hop publikom ubrzo stvaraju veliki broj poklonika zahvaljujući svojim sposobnostima u baratanju mikrofonom i plesom.

Njihov prvi album iz 1998. godine, Behind the Front, kritika je obasula pohvalama – ne samo na račun tri MC-ja, već i benda koji ih prati na nastupima i pratećeg vokala Kim Hill.

Drugi album BEP-a Bridging the Gap izlazi 2000. godine, a na njemu gostuju Chali 2na iz Jurassic 5, De La Soul i Macy Gray.

Treći album Elephunk iz 2003., na kojem nova članica, Fergie zamjenjuje Kim Hill ubrzo postaje njihov najveći uspeh u karijeri. Čak tri singla s albuma ulaze na Top 40 ("Where Is the Love?," "Hey Mama," "Let's Get It Started").

Dve godine kasnije BEP četvorka izdaje album Monkey Business, a hit singlovi "Don't Phunk with My Heart" i "My Humps" lansiraju ih u sam vrh muzičke scene. Fergie 2006. izdaje solo album, Dutchess, čiji je izvršni producent will.i.am. Will 2007. godine izdaje svoj solo album, Songs About Girls.

Singl "Boom Boom Pow" najavio je novi album The E.N.D. (Energy Never Dies) koji je objavljen 2009.

Izvor: Wade Kergan, All Music Guide

Vezano

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: