• Sada 10 Biggest Tracks Right Now
  • Sledeće 02.40H Music Non Stop
  • Kasnije 06.10H Morning Mix
  • Još kasnije 07.10H 10 Biggest Tracks Right Now

Vesti / Ljubav i seks

5 stvari koje ne biste smeli da koristite kao lubrikant (iStock Photo)
Ljubav i seks

5 stvari koje ne biste smeli da koristite kao lubrikant

Objavljeno 31.03.2017. 16:10h Izvor slike: iStock Photo
Ako mislite da je pljuvačka najbolje rešenje, prevarili ste se.

Lubrikant je super stvar ako ste suočeni sa suvom situacijom tamo dole ili samo želite da budete dodatno vlažni i divlji.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da promislite dvaput pre nego koristite zamesnki lubrikant. Čak i naizgled bezopasna "klizava" supstanca može da sadrži alergene, poremeti pH kože, dovede do infekcija.

Najbolje je izbegavati prehrambene proizvode poput maslinovog ulja, tačnije svih prehrambenih ulja uopšte jer rizikujete vaginalnu infekciju.

Evo korisni spisak onoga što treba izbegavati:

1. Pljuvačka

Možda za pljuvačku mislite da je najprirodniji lubrikant, ali prevarili ste se. Pjuvačka za početak nije dovoljno klizava da bi bila efikasna kao lubrikant. Zapravo beveze trošite vreme (i pljuvačku). Bakterije u pljuvačci mogu da prenesu polne bolesti i mogu uneti infekciju u vašu vaginu. Da, ista stvar je i sa oralnim seksom. Niste znali? Dobro da onda ovo čitate.

2. Prehrambena ulja (maslinovo, kokosovo, suncokretovo...)

Iako kokosovo ulje ne sadrži aditive, ono može da ošteti kondom i veće su šanse da će pući. Tako lakše možete dobiti polnu bolest ili može doći do neželjene trudnoće. Isto važi za maslinovo ulje. Zapravo sva ulja uopšte mogu da oštete kondom.

Korišćenje prahrambenih prizvoda može dovesti do infekcije što nikako nije dobro.

Ipak, dodaćemo još da od svih prehrambenih ulja, najbolja su kokosovo i maslinovo. Ovo važi ukoliko imate stalnog partnera koji je (kao i vi) testiran na polne bolesti i ako koristite neki drugi oblik kontracepcije ili želite da zatrudnite.  Ipak, ne valja preterivati. I ovo je zaista ako baš morate.

3. Vazelin

Možda vazelin izgleda kao lubrikant, ali on je derivat nafte koji takođe može dovesti do infekcija. Istraživanje objavljeno u časopisu "Obstetrics and Gynecology" otkrio je da žene koje su koristile derivat nafte kao gel za vlaženje, imaju veće šanse za bakterijsku infekciju od onih koje to ne koriste. I baš kao i većina uljnih lubrikanata, može smanjiti efikasnost kondoma što smo naveli gore.

4. Bebi ulje

Bebi ulje može da poveća rizik od gljivičnih infekcija u vagini, a uz to može i da smanji i efikasnost kondoma. Jedno istraživanje dokazalo je da intervaginalna upotreba bebi ulja može da prouzrokuje i kandidu.

5. Losion

U losionima za telo (kremama uopšte koje nisu organskog porekla) postoji mnogo stvari koje mogu da iritiraju poput parfema i propylene glycola koji je derivat nafte i koji kozmetičari koriste kako bi zadržali vlažnost. Sve to može uzrokovati oticanje i iritaciju dole, kažu stručnjaci, i naravno infekcije.

Šta vam onda preostaje pitate se? Idalni je neki organski lubrikant (guglajte). A ako koristite lubrikant sa kondomima, nužno je da on bude na vodenoj bazi, ne uljnoj. I obavezno proverite da je testiran za vaginalnu upotrebu kako bi bili sigurni da nećete dobiti infekciju.

Ukoliko se to ipak dogodi, ako primjtite svrabež, oticanje, peckanje, svakako idite kod svog ginekologa.

Fotografije u tekstu: iStock Photo

Izvor: womenshealtmag.com

Komentariši

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registruj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Ljubav i seks

Žene koje rade ovo su sklonije prevari...

Da li ove devojke stvarno varaju? 

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: