• Sada Top 10@10
  • Sledeće 11.00H Jukebox
  • Kasnije 12.00H 3 From 1
  • Još kasnije 12.10H City Break Zagreb 101

Vesti / Ljubav i seks

Seks pre sedamnaeste: Koga sredina više osuđuje? (iStock Photo)
Ljubav i seks
Ljubav i seks

Seks pre sedamnaeste: Koga sredina više osuđuje?

Objavljeno 12.04.2017. 16:00h Izvor slike: iStock Photo
Prosečna osoba u seksualne odnose stupa sa 17 godina. Međutim, devojke koje se u seksualne odnose upuštaju ranije, često nailaze na negativne reakcije okoline tokom daljeg života.

Nažalost, ali tako stoje stvari. To pokazuje i novo istraživanje koje je obuhvatilo trideset zajednica Ajove i Pensilvanije.

Istraživanje je trajalo nekoliko godina i obuhvatalo je učenice i učenike koji su na početku cele priče imale od 11 do 16 godina. Oni su ispitivani dva puta godišnje, tokom jeseni i proleća, a teme su se ticale kako njihovog seksualnog života, tako i načina na koji procenjuju svoje prijatelje, njihovu seksualnu aktivnost i položaj u društvu.

Studija je pokazala da su devojčice koje ranije stupaju u seksualne odnose doživele pad na društvenoj lestvici za čak 45 posto, dok je kod dečaka prihvatanje u društvu u istim okolnostima raslo za čak 90 posto nakon prvih seksualnih odnosa.

U situacijama u kojima su devojke pristajale na ljubljenje i peting, ali ne i na seks, njihovo pozicioniranje i prihvaćenost u društvu rasla je za četvrtinu, dok je u istoj situaciji kod dečaka zabeležen pad društvene prihvaćenosti skoro za trećinu.

„Naši rezultatise podudaraju sa tradicionalnim rodnim stereotipima“, tvrdi Derek Kreager koji je profesor sociologije i kriminologije na Pennsylvania State Universityju. „Od dečaka i muškaraca očekuje se da se ponašaju naglašeno seksualno i da iniciraju heteroseksualne kontakte pre zbog seksa nego zbog romanse, kao i da što više menjaju partnerke. Nasuprot tome, devojke i žene treba da teže romansi pre nego seksu, treba da cene monogamiju...“

Prema njegovim rečima, istraživanje je pokazalo da su dvostruki standardi i danas izuzetno prisutni u društvu i da najviše pogađaju one devojke koje u seksualne odnose stupaju ranije nego što društvo misli da je to poželjno.

Izvor: attn.com

Komentariši

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registruj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Ljubav i seks

Inženjer oženio devojku robota (VIDEO)

On ju je napravio, on ju je i oženio.

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: