• Sada Top 10@10
  • Sledeće 11.00H Jukebox
  • Kasnije 12.00H 3 From 1
  • Još kasnije 12.10H Catfish: The Tv Show 6 Weekend

Vesti / Ljubav i seks

Tvoj prvi put: Odgovaramo na 20 najčešćih pitanja (Freeimages.com)
ljubav
Ljubav i seks

Tvoj prvi put: Odgovaramo na 20 najčešćih pitanja

Objavljeno 18.03.2017. 15:00h Izvor slike: Freeimages.com
Već neko vrijeme zaljubljeno šetate držeći se za rukice, krišom se ljubite u zadnjoj klupi i jedno drugome pišete slatke poruke. Osećate da je to to i želite da vašu vezu podignete na jedan novi, viši nivo.

Prvi seks može biti zeznut, čudan, zastrašujuć i zbunjujuć. S obzirom na to da je kvalitetno seksualno obrazovanje u našim školama još uvek naučna fantastika, mnogobrojni mladi ostaju u nedoumici, prepuni pitanja bez odgovora. Možda ste već ponešto naučili od prijatelja, roditelja, iz časopisa ili na internetu, ali informacija na tu temu nikada dosta. Bez obzira na to jeste li ili niste spremni za prvi seks, čak iako se niste nikada poljubili (što je sasvim normalno) ili ste možda samo znatiželjni, smatramo da bi vam ovaj tekst mogao olakšati život. Stručnjaci, seksualni terapeuti, edukatori, pisci, ginekolozi i psihoterapeuti su nam pomogli u sastavljanju odgovora na dvadeset najvećih pitanja o toj važnoj, velikoj životnoj odluci i prekretnici. Pročitajte ih pre nego što se bacite na posao, značiće vam jer ćete svoj prvi put pamtiti čitav život. Samo hrabro i bez srama!

1. Hoću li krvariti?
Možda hoćeš, a možda nećeš. Veća je verovatnoća da će do toga doći ako ti je himen još čitav. Mnogim devojkama on pukne za vreme svakodnevnih aktivnosti kao što su vožnja bicikla, jahanje konja ili neki oblici vježbanja. Za svaki slučaj, najpametnije bi ti bilo da ispod vas staviš peškir. Ukoliko do krvarenja i dođe, bez straha, seti se da je u tebi nešto što tu nikada pre nije bilo.

iStock Photo

2. Koja je najbolja poza za prvi put?
Ona u kojoj ti je najudobnije, naravno. Neki ginekolozi preporučuju misionarski položaj, jer u njemu ležiš na leđima i možeš biti potpuno opuštena. Tako ćeš, ujedno, moći da gledaš svog momka u oči, moći ćete da se ljubite i potpuno da se povežete. Ako želiš da većina kontrole bude u tvojim rukama, dobra ideja je da ti budeš na njemu. Zapamti, položaji su tu da se menjaju, isprobajte ih više i otkrićete koji vam najviše odgovara. Poverenje je važno, zato obvezno razgovarajte o tome, opišite jedno drugome u čemu uživate, ukoliko je potrebno reci mu da uspori ili bude nežniji.

3. Hoće li manje boleti ako ne koristimo prezervativ?
Ne. Čak i ako piješ pilule, kondomi su jedina kontracepcija koja štiti od polnih bolesti. Svakako vodite računa o tome da su kondomi koje koristite novi, da je pakovanje čitavo i potraži one koji sadrže spermicid i lubrikant. Ustvari, prezervativ s lubrikantom može olakšati čitav proces i učiniti ga ugodnijim. Tvoj dragi će se možda buniti, ali ovo je jedina stvar o kojoj ne treba pregovarati. Nema kondoma, nema seksa.

iStock Photo

4. Moram li da pijem kontracepcijske pilule kada prvi put vodim ljubav?
Ukoliko se ispravno upotrebljavaju, kondomi su 98% efikasna zaštita. Ako nisi u monogamnoj, stabilnoj vezi i ni ti ni tvoj partner niste se testirali na polno prenosive bolesti, obvezno koristite kondome, čak i ako piješ pilule. Nemoj da stupaš u odnos s nekim s kim ne možeš da razgovaraš o svemu. Dobra je ideja i da pre prvog puta posetiš ginekologa i s njim porazgovaraš o tome koja je metoda kontracepcija za tebe najbolja. Ukoliko je reč o piluli, tvoj lekar će te poslati na određene pretrage kako bi utvrdio pravu vrstu baš za tebe.

5. Da li je moguće da njegov penis bude prevelik za tvoju vaginu?
Iznenadila bi se kada bi znala koliko "ona" ustvari može da podnese. Sada već znaš odakle izlaze deca, zar ne? Opuštajuća predigra i dobar lubrikant čine čuda. Ukoliko osetiš bol, reci svom partneru da uspori, a isto to mu moraš naglasiti i ako ti potpuna penetracija ne bude odgovarala. S vremenom ćete sami otkriti šta vam se sviđa, a što ne.

iStock Photo

6. Koliko bi seks trebao da traje?
Ovde zaista nema pravila. Može da traje manje od minuta, dok većini muškaraca za ejakulaciju treba između tri i sedam. Mladi momci često ejakuliraju (dožive orgazam) i pre no što bi hteli, ali nema razloga za zabrinutost, to je još jedna stvar koja se s praksom poboljšava.

7. Šta ako ne doživim orgazam?
Ništa, a velika je mogućnost da prvi put i nećeš. Možda nisi dovoljno opuštena, a mišići tvoje vagine još jednostavno nisu navikli na penetraciju. Dvema od tri žene je za orgazam potrebna i stimulacija klitorisa, što možeš da radiš sama, a može i on, prstima ili jezikom. Devojkama je, za razliku od muškaraca, teže da se opuste, pa nemoj da budeš šokirana i razočarana ukoliko orgazam na početku izostane - sasvim si normalna.

iStock Photo

8. Šta ako on ne doživi orgazam?
Još jednom ništa, to je i dalje seks. Kao i devojke, i momci mogu da budu nedovoljno opušteni i pod prevelikim stresom. Preterana očekivanja su ujedno i najveći ubica raspoloženja. Dajte si vremena.

9. Hoće li da boli?
Svačije telo je drugačije, što znači da možeš, a i ne moraš da osetiš bol. Većina žena to i ne opisuje bolom koliko osećajem neugode, koji je uz dobar lubrikant moguće umanjiti. Ipak, ako osetiš da te prejako boli, obrati se svom ginekologu.

iStock Photo

10. Mogu li da vodim ljubav za vreme ciklusa?
Da, s odgovarajućom zaštitom (ne veruj nikome ko pokuša da te uveri da ne možeš da zatrudniš kada imaš menstruaciju) i debelim peškirom koji ćeš staviti ispod sebe.

11. Treba li da kažem partneru da mi je prvi put?
Ukoliko sa svojim partnerom nisi potpuno otvorena i iskrena, nisi spremna ni za seks. Većina devojaka se posle prvog puta oseća ranjivo i izloženo, zato je preko potrebno da poznaješ svog partnera i ne ustežeš se da sa njim razgovaraš o svemu.

iStock Photo

12. Ko bi trebalo da inicira seks i kako?
Nije važno od koga dolazi inicijativa ako ste oboje jednako raspoloženi i spremni da budete intimni. Vodite računa o tome da vam kondom bude pri ruci!

13. Mora li da bude "posebno"?
Neke osobe žele da njihov prvi put bude poseban, druge ne razmišljaju na taj način. Važno je da upamtiš da je tvoje telo samo tvoje i da niko osim tebe nema kontrolu nad njim.

iStock Photo

14. Šta ako bude... čudno?
Pa šta, seks uglavnom i jeste malo neugodan i čudan, naročito ako ni ti ni on nemate iskustva. Nemoj da idealizujete zamišljate da će da izgleda kao u romantičnim teen filmovima, a prevelika očekivanja ostavi po strani. Nemoj se opterećivati ako se dogodi nešto "sramotno", zajedno se nasmejte i nastavite. Seks treba da bude zabavan!

15. Kako se pravilno stavlja prezervativ?
Iako će ti se činiti blesavo, probaj da vežbaš na banani ili tikvici. Tvoj momak može da ga stavi sam, a to umesto njega možeš da uradiš i ti. Uzmi vrh kondoma prstima kako bi u njemu ostalo malo prostora i zatim ga lagano (samo polakooo) navuci na njegov penis. Obvezno ostavite dovoljno prostora pri vrhu, a ako usred navlačenja shvatite da ga odmotavate na pogrešnu stranu, bacite ga i uzmite drugi.

kako staviti pravilno kondom na tikvicu iStock

16. Zašto prezervativi ponekad pucaju?
Ukoliko se radi o novom kondomu koji je ispravno navučen, to ne bi trebalo da se dogodi. Pucaju stari, kao i prezervativi koji nisu čuvani na ispravan način (na suvom i hladnom mestu), a lubrikanti s vodenom bazom ponekad mogu da uzrokuju pucanje kondoma od lateksa. Ovo se događa retko, ali ako te ipak zadesi, poseti ginekologa.

17. Kako postići orgazam?
Dve od tri žene moraju da osete stimulaciju klitorisa kako bi postigle orgazam. Vežbaj sama, tako ćeš najbolje da upoznaš svoje telo. Zajedno s partnerom vodi računa o predigri, ukaži mu na to šta ti se sviđa, a šta ti ne odgovara i nemoj previše da se opterećuješ ako orgazam izostane. Praksom do savršenstva!

iStock Photo

18. Kako ću znati jesam li doživela orgazam?
Znaćeš, veruj nam.

19. Kako ću znati da li uživa moj partner?
Pogledaj prethodni odgovor! I prvenstveno se fokusiraj na to da tebi bude ugodno.

seks sex

20. Trebam li da se osećam loše ako nisam u vezi s partnerom s kojim spavam?
Naravno da ne. Ono što obvezno treba jeste da koristiš pouzdanu zaštitu, osećaš se prijatno i dobro se zabavljaš. Možeš ceo život biti s jednim momkom, a možeš da voliš i desetoricu, ponovićemo - tvoje telo, tvoj izbor. Eksperimentiši i otkrićeš šta ti odgovara!

Izvor: Teen Vogue / Fotografije u tekstu: iStock Photo

Komentariši

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registruj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Ljubav i seks

Momci koji često gledaju porniće nisu srećni u vezama

Ne krivite nas, tako kažu rezultati nove studije...

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: