• Sada Ridiculousness #712
  • Sledeće 18.20H Ridiculosness #416
  • Kasnije 18.40H 3 From 1
  • Još kasnije 18.50H City Break Zagreb 102

Vesti

Mikser House se seli na donji Dorćol (Mikser promo)
Mikser House
Vesti

Mikser House se seli na donji Dorćol

Objavljeno 24.01.2017. 15:10h Izvor slike: Mikser promo
Nakon pet godina života i rada u Savamali, kulturna organizacija „Mikser“ objavljuje da početkom maja zatvara kulturni centar  „Mikser House“ u Karađorđevoj 46, pokreće inicijativu za  njegovo trajno preseljenje na donji Doćol, ali i širi svoje aktivnosti u regionu otvaranjem Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine.

Mikser House, jedinstveni kreativni centar Beograda koji je tokom pet godina svog postojanja u Savamali ugostio više od milion ljudi, odlukom uprave kuće zatvara se 1. maja 2017 godine. Razlozi za ovu odluku leže u izuzetno nepovoljnom ugovoru koji kulturna organizacija Mikser ima sa privatnom kompanijom, vlasnikom zgrade. Nemogućnost dobijanja dugoročnog, stabilnog ugovora kao i kontinuirano povećanje mesečne zakupnine prostora učinili su poslovni model Mikser House-a u Savamali potpuno neodrživim.

Kroz razmenu iskustava sa  ekspertima i medijima iz celog sveta dobili smo uverenje da u globalnim okvirima ne postoji nezavisna kulturna institucija koja je radila, razvijala se i opstala na kulturnom tržištu u surovijim finansijskim uslovima. 

Mikser House nikada nije primio nijednu dotaciju od grada i države. Ponosni smo na činjenicu da smo potpuno sami promovisali model društvenog i kreativnog preduzetništva kao ozbiljnu supstituciju modela državnog finansiranja kulture i dokazali da kreativni sektor može biti katalizator društvenog, ekonomskog i urbanog razvoja čitavog dela grada.

Odsustvo lokalne, institucionalne podrške nije sprečilo globalno prepoznavanje pozitivnog uticaja Miksera na urbanu revitalizaciju Savamale, o čemu svedoče brojne reportaže vodećih svetskih medija, od CNN-a koji je Mikser House-u kao regionalnom kulturnom fenomenu posvetio tri reportaže, do Gardiana koji redovno prati aktivnosti Miksera, uvrstivši ga među deset najinspirativnijih prostora u celom svetu. Više od deset prestižnih svetskih univerziteta je baziralo svoja istraživanja o regeneraciji nekada zapuštenog i devastiranog dela grada na primeru saradnje Miksera i drugih kreativnih kolektiva sa stanovnicima Savamale. 

Vreme je za velike promene. Kulturna organizacija Mikser najavljuje migraciju „Mikser festivala 2017“ iz Savamale na donji Dorćol, u industrijski kompleks „IMK – Industrija metalnih konstrukcija“, koji će se održati od 25. do 28. maja, a čime će široj javnosti učiniti dostupnim još jedan biser posleratnog industrijskog nasleđa Beograda. U čvrstoj nameri da se energija Miksera ne ugasi u Beogradu, gradu u kojem je nastala i proslavila ga van granica naše zemlje, organizacija Mikser pokrenula je inicijativu za trajno preseljenje Mikser House-a u kompleks IMK kojom se zalaže za očuvanje impresivne hale i revitalizaciju čitavog IMK kompleksa  kao vrednog dela prve industrijske zone Beograda. U saradnji sa brojnim kreativnim i umetničkim kolektivima, transformisali bismo kompleks IMK u centar kulturnog i urbanog razvoja donjeg Dorćola, po uzoru na spontane procese  koji su započeli u beogradskom kvartu Savamala pre pet godina.

Imamo viziju, iskustvo, znanje i snagu da trenutno neizvesnu sudbinu „novog“ Mikser House-a u Beogradu pretvorimo u novu razvojnu šansu, ali ostvarenje naše vizije zavisi od društvenog koncenzusa i preduzetničkog kapaciteta kreativnog sektora za koje ćemo se boriti u narednim mesecima, uz preko potrebnu pomoć partnerskih organizacija i institucija, stručnjaka i medija.

U međuvremenu, više gradova u Srbiji i regionu je izrazilo želju da usvoji i implementira naš koncept kulturno-društvenog centra kao katalizatora urbane regeneracije. Kao rezultat tih inicijativa, najavljujemo otvaranje Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine.

Komentariši

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registruj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Vesti

Objavljene nominacije za Oscara 2017.

Nominacije za Oscara, 89. po redu čekali su uzbuđeni fanovi i svi u filmskoj industriji! I oboren je rekord!

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: