• Sada Top 10@10
  • Sledeće 11.00H Jukebox
  • Kasnije 12.00H 3 From 1
  • Još kasnije 12.10H City Break Zagreb 101

Vesti / Najave

Deseti Beldocs od 8. do 15. maja u Beogradu (Beldocs Promo)
Beldocs
Najave

Deseti Beldocs od 8. do 15. maja u Beogradu

Objavljeno 01.05.2017. 11:50h Izvor slike: Beldocs Promo
Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održano od 8. do 15. maja 2017. godine, obeležiće brojni noviteti i, naravno, vrhunska filmska ostvarenja savremene dokumentaristike.

Festival u Velikoj dvorani Sava centra otvara film “Još jednom s emocijom” o nastanku sada čuvenog albuma Nika Kejva. Slogan ovogodišnjeg festival “Nije još mrak” izvučen je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocsa.

Najveća novina jeste da će u vreme trajanje Beldocsa u Beogradu biti održan i Beldocs market, kofinansiran sredstvima programa Evropske unije Kreativna Evropa, kojeg je prvi put podržao Media program, najveći i najznačajnijih Evropski fond, u okviru koga postoji mogućnost za pomoć u četrnaest kategorija – od razvoja projekata do edukacije i pomoći festivalima. Tako će Beldocs, kao jedini festival dokumentarnog filma u regionu sa marketom, postati mesto na kome će profesionalci u ovoj oblasti jednom godišnje biti u prilici da se suočavaju i upoznaju sa potencijalnom potražnjom u regionu, kao i svim aktuelnostima. To će biti jedinstven market, koji će otvoriti vrata svojim emiterima, kako bi prodavali svoje filmove i kako bi se otvarale nove mogućnosti za filmske dokumentariste.

Jubilarni Beldocs biće podeljen u 11 programskih celina: Srpski takmičarski i revijalni program selektovao je Marko Grba Singh, a za Međunarodni takmičarski, kao i lane, pobrinuo se Greg Di Kjur. U domaćem programu biće predstavljeni premijerni naslovi, dok Međunarodni takmičarski program donosi pregršt vrhunskih dokumentarističkih ostvarenja, pobednika velikih festivala dokumentarnih filmova, kao što su IDFA, Sandens, Tribeka, Berlinale…

Filmove u ovim programima žiriraće međunarodni žiri filmskih profesionalaca u sastavu:

Srpski takmičarski program:
1.       Mladen Kovačević, filmski reditelj iz Srbije
2.       Thierry Detaille, filmski producent iz Brisela
3.       Tea Lukač, filmska rediteljka iz Srbije

Međunarodni takmičarski program:

1.       Andreas Horvath, filmski reditelj iz Austrije
2.       Robert Zuber, producent i reditelj iz Hrvatske
3.       Adrijana Stojković, filmska rediteljka iz Srbije

Kao i do sada, Beldocs će predstaviti brojne naslove u programskim celinama kao što su Biografski dokumentarci (koji će ove godine predstaviti životne priče vrlo živopisnih likova kao što su Ingrid Bergman, Helmut Berger, Mihail Tal…), Muzičko-plesni filmovi (gde se mesta našlo za Kiki, pa Chanu, Frenka Zapu, Roling Stonse…), retrospektiva jedne susedne zemlje (u ovom slučaju Hrvatska i to iz perspektive žena reditelja), te retrospektiva jednog autora, domaćeg i stranog (izbor je pao na Gorana Markovića i holandsku dokumentaristkinju Alionu van der Horst).

Velika novina Beldocsa svakako je program Beldocs special, kojeg je podržala Fondacija za otvoreno društvo, sa temom Kreacija vs destrukcija, i koji će predstaviti angažovana ostvarenja koja ispunjavaju i visoke estetke kriterijume i standarde. Ovaj program filmova predvodi čuveni francuski pisac, filozof i reditelj sa čak dva filma – Pešmerga i Bitka za Mosul, kojima donosi izvanredna filmska dela ali ujedno i provokativne političke stavove.

Novina je i Edukativni program od 4 filma, koji će u terminu od 12 sati u DOB-u, prikazati kreativne dokumentarne filmove namenjene srednjoškolskoj omladini.

Velika novina svakako je veliki program Feelgood Movies kojeg čine tri potprograma - Eros & tanatos, Slow & ekološki i Priroda & društvo, čiji nazivi već dovoljno govore. Stevan Filipović, programski selektor, kaže da se za «filmove posle kojih ćete se osećati bolje» odlučio upravo iz njihovih tematskih raznovrsnosti u okviru zadatih tema. Tako se filmovi iz grupe Eros & Tanatos na najrazličitije načine bave neraskidivo povezanim temama seksualnosti i smrti, sa ovogodišnjim akcentom na žensku perspektivu, i žensku seksualnost. Slow filmovi su novi programski koncept u selekcijama većih svetskih festivala dokumentarnog filma, od kojih se traži izvesno «usporavanje» u vremenu histeričnog ubrzavanja, kod Ekološke teme istražuju one male zajednice koje se bore za opstanak sveta koji ih okružuje. Baš kao i Priroda i društvo, koja prikazuje najneverovatnije priče iz savremenog sveta.

Jubilarni 10. Beldocs ugostiće brojne dokumentariste iz čitavog sveta, kojima će se priključiti i gosti koji dolaze povodom marketa. To su samo neka od iznenađenja koje donosi jubilarno izdanje Beldocs-a.

Komentariši

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registruj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Najave

Red Bull RapLika 2017: regionalni hip hop spektakl u Tuzli

Kvalifikacije u sve tri države učesnice Red Bull RapLike 2017 su okončane i odabrani su učesnici regionalnog finala, koji će se 20. maja boriti za naslov kralja freestylea. A konačno je otkrivena i lokacija ovog hip hop spektakla: Soni trg u Tuzli, rep prestonici BiH.

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: